004921124790940
liposuctie van de onderbenen kuiten enkels

Liposuctie van de onderbenen, kuiten en enkels

Details over de verschillende liposuctieprocedures vindt u in het artikel over het onderwerp liposuctie.
De liposuctie van het onderbeen en kuiten vertegenwoordigt een bijzondere uitdaging. Daarom bieden maar weinig plastisch chirurgen deze ingreep aan. Dit geldt ook voor liposuctie van okselvet, gezicht en wangen en ook op de knie.

Vetkussen op het onderbeen

Veel vrouwen ergeren zich aan de vetkussens op de onderbenen (kuiten en/of enkels). Vooral wanneer het om slanke vrouwen gaat, kan het lijden groot zijn vanwege de mismatch met de rest van het uiterlijk.

Bij extreem sterke onderbenen of kuiten gaat het niet zelden om lipodeem dat zich ook naar de heupen kan uitbreiden en in de meeste gevallen prima te behandelen is met liposuctie.

Hebt u vragen over onze behandelingen, neem dan contact met ons op. Een afspraak maken:

Wanneer heeft liposuctie van de kuiten en enkels zin?

Een indicatie voor liposuctie van de kuiten en enkels wordt gegeven wanneer de stevige onderbenen worden veroorzaakt door vetophoping. Het is erg belangrijk onderliggende oorzaken en ziektes uit te sluiten. Bij vochtophoping (oedeem) wat vaak het gevolg is van een hartkwaal of nierschade, is liposuctie niet de methode waar u voor moet kiezen! Het is dan belangrijk om de onderliggende ziekte of aandoening te behandelen.

Het is ook belangrijk het spieraandeel in de kuit te controleren. Bij enkele vrouwen komt een genetisch vergrote kuitspier voor, bij weinig vetweefsel en slanke enkels. Er moet dan nagedacht worden over andere mogelijkheden dan een kuitcorrectie. Een kuitreductie aan de spier kan operatief, met Botox® of in mindere mate door het verminderen van spanning en rek.

Welke speciale kenmerken voor liposuctie op het onderbeen moeten worden overwogen?

Als een duidelijk vetlaagje voelbaar is en de kuitspier een normale grootte heeft, kunnen goede tot zeer goede resultaten worden bereikt met liposuctie op het onderbeen. Te veel afslanking kan echter leiden tot onregelmatigheden in het huidoppervlak, vooral wanneer canules met grote diameter worden gebruikt. Er moet ook rekening worden gehouden met enkele zenuwen die relatief oppervlakkig lopen, zoals bijvoorbeeld de Suralis. De ophoping van vet op het onderbeen kan beperkt blijven tot enkele gebieden, of over het gehele onderbeen optreden (kuiten, of enkels, of kussens onder de knie). Met deze locaties moet bij liposuctie rekening worden gehouden. In de regel zijn 2 tot 4 prikplaatsen per kant voldoende.

Hoe verloopt de nabehandeling?

Zoals na elke liposuctie wordt postoperatieve compressietherapie (steunkous) en rust voor de duur van 6 weken aanbevolen voor de correctie van onderbenen of de kuiten en enkels. Voldoende compressie en elevatie zijn vooral belangrijk bij liposuctie van het onderbeen.
Vooral in de eerste dagen is het nemen van pijnstilling nuttig. Eventuele hechtingen kunnen na ongeveer een week worden verwijderd. Afhankelijk van de mate van liposuctie, moeten sporten die belasting van de onderbenen veroorzaken gedurende 6 weken worden vermeden.
Na operatie bij lipoedeem kunnen soms enorme zwellingen optreden waardoor het noodzakelijk is compressiemiddelen aanzienlijk langer te dragen.