004921124790940
kuitcorrectie kuitoperatie

Kuitcorrectie, Kuitoperatie

Welke redenen zijn er voor het uitvoeren van een kuitcorrectie?

 

Patiënten kunnen een kuitcorrectie laten uitvoeren omdat hun kuiten genetisch te breed of te smal zijn aangelegd. Het kan hierbij om vetophopingen of om veranderingen van de spieren gaan. Een misvorming van de kuit kan ook het gevolg zijn van verschillende ziekten. Juist dan kunnen de kuiten extreme vormen aannemen, waarbij ook een sterke asymmetrie kan optreden. Ziekten waarbij veranderingen in de spieren kunnen optreden zijn:

  • klompvoet
  • spastische verlamming
  • kinderverlamming (poliomyelitis)
  • botontsteking (osteomyelitis)
  • letsels zoals brandwonden, uitgebreide kneuzingen, botbreuken en zenuwbeschadigingen met spierverschrompeling (spieratrofie).

Vaak is een vetverdelingsstoornis de oorzaak van te zware kuiten/onderbenen:

  • gelokaliseerde adipositas
  • gegeneraliseerd overgewicht
  • lipoedeem (vorm van lipomatose)

Welke kuitcorrectie is zinvol?

Het kan voorkomen dat de veranderingen in sportactiviteiten zoals beschreven in de laatste alinea of het volgen van een dieet bij vetrijke kuiten geen bevredigend resultaat oplevert. Het uiterlijk van de kuiten kan ook veranderd zijn door bepaalde ziekten. In deze gevallen kan de psychische belasting groot zijn. Voor die patiënten bestaan de volgende mogelijkheden voor een kuitcorrectie:

  • Vet afzuigen: Bij vetstapeling in het onderbeen kunnen zowel de kuiten als de enkels gecorrigeerd worden.
  • Kuitverkleining bij de kuitspier: De effectiefste methode is het verwijderen van een kuitspier (m. gastrocnemius). Iets minder effectief is een gedeeltelijke verwijdering van deze spier. Een andere mogelijkheid is denervatie (uitschakelen van de zenuw) van deze spier. Deze invasieve manieren en de botoxbehandeling om de kuit te verkleinen hebben geen langdurige nadelige invloed op de functie. Dat komt omdat deze spier – ondanks zijn volume – slechts een hulpspier is. De functie van deze hulpspier zal namelijk door andere spieren overgenomen worden.
  • Kuitvergroting: Operatieve vergroting van de kuit is mogelijk met behulp van een kuitimplantaat, hyaluronzuur (houdt ca. 1,5 jaar) of door transplantatie van eigen lichaamsvet.
  • Een indicatie voor liposuctie van de kuiten en enkels wordt gegeven wanneer de stevige onderbenen worden veroorzaakt door vetophoping. Het is erg belangrijk onderliggende oorzaken en ziektes uit te sluiten.

Kuitcorrectie
Kuitoperatie

Vaak heeft de motivatie voor een kuitcorrectie een puur esthetisch karakter. De kuiten worden als veel te dik of te dun ervaren. Als deze bevinding terecht is, kan deze ook nog gepaard gaan met een duidelijk psychisch lijden en eventueel zelfs met beperkingen in sociaal opzicht. In deze gevallen kan een kuitcorrectie een aanzienlijke verbetering van de levenskwaliteit betekenen.

Tegenwoordig zijn er verschillende methoden die goede tot zeer goede resultaten opleveren. Als ze door een ervaren chirurg worden uitgevoerd, bestaat er slechts een klein risico op complicaties (zie literatuurlijst).

Hebt u vragen over onze behandelingen, neem dan contact met ons op. Een afspraak maken:

Gaat het om een gespierde of vetrijke kuit?

Voordat men over een operatieve kuitcorrectie nadenkt, moet er eerst bekeken worden of de verandering door een toename van de spiermassa of door een vetverdelingsstoornis veroorzaakt is. Dit kan gemakkelijk vastgesteld worden door de huid en het onderhuids vetweefsel samen te knijpen. Wat men tussen de vingers kan pakken is vetweefsel. Is dat slechts 0,5-1 cm, dan is bij een te dikke kuit een kuitcorrectie door middel van vet afzuigen zinloos, omdat hier sprake is van spierhypertrofie.

Kuiten corrigeren door sport

De natuurlijke manier om de vorm van de kuit te corrigeren is door te sporten of juist niet te sporten. Op de tenen staan met en zonder gewichten, traplopen, bergwandelen, sprinten enz. zijn typische trainingsvormen waardoor de kuitspieren sterker worden en in volume toenemen. Bij te dunne kuiten moet de training van de kuitspieren dus geïntensiveerd worden. Bij te forse kuiten moeten deze oefeningen vermeden worden.

Hoe verloopt de nabehandeling van een kuitcorrectie?

Er is geen standaard nabehandeling. De nabehandeling hangt af van de soort kuitcorrectie. Zelfs bij vetafzuiging zijn het sportverbod en de noodzaak om compressiekousen te dragen afhankelijk van de omvang van de ingreep. Meer informatie over de nabehandeling vindt u in de bijbehorende artikelen.